Skip to main content

STRESS: HET VERGROOT JE MENTALE DRAAGKRACHT

In onze moderne, snelle wereld is stress een onvermijdelijk onderdeel van het leven. We ervaren het allemaal: deadlines, drukte op het werk, zorgen om familie en relaties. Vaak zien we stress als iets negatiefs, iets dat ons leven belemmert en ons humeur verpest.

Maar wat als we onze mindset veranderen?
Wat als we stress niet langer als een vijand, maar als een kans gaan zien? In deze 6-delige blogserie laat ik je inzien hoe je met behulp van het acroniem S.T.R.E.S.S. stress om kunnen zetten in iets positiefs.

In deze eerste blog leg ik de eerste S uit. Deze S staat voor Slaap. Slapen lijkt een ogenschijnlijk simpele handeling, maar is van essentieel belang voor jouw mentale en fysieke gezondheid. In deze blog ga ik dieper in op de wetenschap achter slaap en de impact die het heeft op jouw stressbestendigheid. Ik geef je praktische tips voor het creëren van een gezonde slaaproutine en het verbeteren van jouw slaapkwaliteit. En tot slot ontkracht ik enkele hardnekkige misvattingen over slaap.

Slaap stress

Waarom is slaap zo belangrijk?
Tijdens de slaap vinden er cruciale processen plaats in onze hersenen. We verwerken emoties, consolideren herinneringen en maken ruimte voor nieuwe informatie. Voldoende slaap zorgt voor een betere concentratie, scherper geheugen en een stabieler humeur. Daarnaast speelt slaap een belangrijke rol in de regulatie van stresshormonen. Te weinig slaap verhoogt het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot:

  • Verhoogde angst en prikkelbaarheid: cortisol stimuleert de “vecht-of-vluchtreactie” van het lichaam, wat kan leiden tot gevoelens van angst, onrust en prikkelbaarheid.
  • Verminderde weerstand: chronisch te weinig slaap kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ziekten.
  • Moeilijker om te concentreren: cortisol kan het geheugen en het concentratievermogen aantasten, waardoor het moeilijker wordt om je te focussen op je werk of studie.
  • Slecht humeur: te weinig slaap kan leiden tot stemmingswisselingen en een verhoogd risico op depressie.

TE WEINIG SLAAP LEIDT TOT MEER STRESS, EN MEER STRESS LEIDT TOT SLECHTERE SLAAP

Hoeveel slaap heb je nu echt nodig?
De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. Echter, de optimale slaapduur kan per persoon verschillen. Let op signalen van je lichaam zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen om te bepalen hoeveel slaap je nodig hebt.

Een vicieuze cirkel:
Het slechte nieuws is dat stress ook een negatieve invloed kan hebben op je slaap. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam meer cortisol. Dit kan het moeilijker maken om in slaap te vallen en doorslapen. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel: te weinig slaap leidt tot meer stress, en meer stress leidt tot slechtere slaap. De sleutel om deze vicieuze cirkel te doorbreken is om te focussen op een goede nachtrust. Door voldoende te slapen, kun je je stressniveau verlagen en je algehele gezondheid en welzijn verbeteren. Later in deze blog geef ik je tips om een betere nachtrust te creëren. Het toepassen van nieuwe tips en het creëren van nieuwe gewoontes is niet altijd makkelijk. Het vereist doorzettingsvermogen en discipline. Vaak is de verleiding groot om na een paar dagen op te geven, met de gedachte dat het toch niet werkt.

Ons brein heeft een wonderbaarlijke eigenschap: neuroplasticiteit

Maar wees gerust: je hersenen hebben tijd nodig om zich opnieuw in te stellen. Het is een proces dat geduld en consistente inspanning vereist. Maar de wetenschap laat zien dat het zeker mogelijk is.

De wetenschap achter gewoontevorming:
Ons brein heeft een wonderbaarlijke eigenschap: neuroplasticiteit. Dit betekent dat onze hersenen zich voortdurend aanpassen en nieuwe verbindingen creëren. Door een nieuwe handeling of gedachte herhaaldelijk te oefenen, worden de neurale verbindingen in je hersenen sterker. Dit maakt het makkelijker om de nieuwe gewoonte te integreren in je dagelijkse routine.

Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te automatiseren. Dit is natuurlijk een indicatie, en het kan voor jou persoonlijk anders zijn. De exacte tijd hangt af van verschillende factoren, zoals:

• De complexiteit van de gewoonte: hoe complexer de gewoonte, hoe langer het duurt om deze aan te leren.
• Je motivatie: hoe gemotiveerder je bent, hoe sneller je de nieuwe gewoonte zult integreren.
• Je consistentie: hoe consistenter je de nieuwe gewoonte uitvoert, hoe sneller deze een automatisme wordt.

Tips voor een betere nachtrust:

Creëer een regelmatige slaaproutine: Ga elke avond en ochtend op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op, zelfs in het weekend.
Maak van je slaapkamer een slaaptempel: Zorg voor een donkere, koele en stille slaapkamer.
Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan: Deze stoffen kunnen je slaap verstoren.
Ontspan voor het slapengaan: Neem een warm bad, lees een boek of doe ontspanningsoefeningen.
Vermijd schermen voor het slapengaan: Het blauwe licht van schermen kan de slaapcyclus verstoren.
Regelmatige lichaamsbeweging: Sporten kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar doe dit niet te dichtbij bedtijd.

Misvattingen over slaap:

Een dutje haalt een nacht slaap niet in: Hoewel een dutje je alertheid kan verhogen, kan het je nachtrust niet volledig vervangen.
Iedereen heeft 8 uur slaap nodig: De optimale slaapduur kan per persoon verschillen.
Als je moe bent, val je vanzelf in slaap: Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals stress of slaapapneu.
Je kunt wennen aan weinig slaap: Langdurig te weinig slaap is schadelijk voor je gezondheid.

Conclusie:
Slaap is één van de zes basis dingen voor een goede mentale draagkracht. Je zult je vitaler voelen en meer stressbestendig door het leven gaan. Door te investeren in een goede nachtrust, investeer je in je mentale en fysieke gezondheid. Start vandaag nog met het implementeren van de tips uit deze blog en ervaar het verschil! In het volgende deel van deze 6-delige serie over de meerwaarde van stress, komt ademhaling aan bod. Waarom helpt ademhaling bij stressbestendigheid en het vergroten van jouw mentale draagkracht? Dat lees je in deel 2/6 van de blogserie: ‘STOP MET STRESSEN OVER STRESS, HOE STRESS JOU MENTAAL STERKER MAAKT’

1:1 coaching voor stressreductie en optimale slaap
Heb je moeite om je slaapritme te verbeteren en ervaar je veel stress? Dan kan ik je helpen met mijn 1:1 coachingstraject. Samen gaan we aan de slag om:

  • De oorzaken van jouw slaapproblemen te achterhalen;
  • Een gepersonaliseerd plan te creëren voor een betere nachtrust;
  • Effectieve stressmanagementtechnieken te leren;
  • Je mentale draagkracht te vergroten.
PLAN EEN KENNISMAKING

Bronnen:
• De wetenschap van slaap: https://www.thensf.org/how-many-hours-of-sleep-do-you-really-need/
• De impact van slaap op stress: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045300/
• Tips voor een betere nachtrust: https://mcpress.mayoclinic.org/living-well/mayo-clinic-minute-whats-the-best-sleeping-position/
• De vicieuze cirkel van stress en slaap: https://www.healthline.com/health/healthy-sleep