Skip to main content

JA GOED, DRUK!

Vandaag besluit ik iets te schrijven over iets wat mij al jaren opvalt. Het grappige hiervan is, dat ik er zelf aan meegedaan heb en mezelf er zelfs na bewustwording af en toe nog aan schuldig maak. Dit ga ik voor mijzelf veranderen. Ik vraag daarom aan jullie, wijs mij er gerust op als ik het toch weer doe.

Waar heb ik het dan over, zul je je afvragen. Ik heb het over “druk zijn”. Waarom plaats ik het druk zijn tussen quotes? Omdat ik me afvraag of we echt wel druk zijn en waarom wij altijd aan willen geven dat we druk zijn. Vaak als je een bekende tegenkomt, vraag je even aan elkaar hoe het gaat. Hierop is een vrij standaard antwoord wat je krijgt:

“Ja goed, druk!”

“druk, druk!”

Waarom antwoord je veelal dat je druk bent als iemand aan je vraagt hoe het gaat. Deels is of beleven we dat ook zo. Anderzijds is druk zijn een soort statussymbool geworden. We vinden druk zijn niet alleen vervelend, het is ook fijn om productief te zijn. Het gevoel hebben dat we ertoe doen omdat we belangrijke dingen doen.

Echter zijn er ook situaties, dat je alles onder controle hebt. Je hebt zakelijk/werk en privé een mooie balans, zakelijk gezien gaat het heel goed. Dit succes kan er ook zijn, zonder dat je “druk” bent. Waarom durven we niet aan te geven dat het rustig is? Geeft dit een gevoel van onbehagen? Dat je je werk niet goed doet? Dat je niet succesvol bent? Dat je een luilak bent die niet wenst door te werken? Dat je de kantjes eraf loopt? Ben je bang dat men vindt dat jij je geld te makkelijk verdient? Of heb jij juist een goede balans tussen zakelijk/werk en privé? Als je deze balans hebt, ben je niet een nietsnut of niet succesvol. Je doet het juist super! Waarom zou je op dat moment zeggen dat je druk bent?! Vergeet alsjeblieft “druk zijn” als statussymbool en vertel nu eens echt hoe het met je gaat! Je bent goed zoals je bent en om wie je bent. Daar heb je het statussymbool “druk zijn” niet bij nodig!

Ik ben van mening dat als je druk bent, je dit zegt vanwege een statussymbool of als je werkelijk druk bent dit deels aan jezelf ligt. Je kiest ervoor. Je hebt namelijk altijd zelf in de hand hoe druk je bent en hoeveel stress jij toelaat in je leven. Uiteraard zijn er mensen die hier goed mee om kunnen gaan en nergens last van hebben. Er zijn ook mensen die werkelijk te druk zijn, maar daardoor ook veel te veel stress ervaren. Om hier een goede balans in te vinden en er op de juiste manier mee om te gaan, ben je bij mij (XPACT training & coaching) aan het juiste adres.

6 oktober 2020

Wat een loser kan bereiken!

7 augustus 2020

Leef je eigen leven.